Menu sluiten

Richtlijnen in de praktijk

Onze artsen werken enkel op afspraak

 

Maak je afspraak bij voorkeur online. Dit gaat veel sneller dan een telefonische afspraak.

 

Jij kiest uiteraard zelf bij welke huisarts je op consultatie wil komen. Wil je dezelfde dag nog geholpen worden, en is de dokter van jouw keuze volzet? Dan stellen wij je een andere arts voor.

 

We willen onze wachttijden zo kort mogelijk houden. Daarom vragen we je om op tijd aanwezig te zijn op je afspraak. Gelieve ook rekening te houden met de tijd die voor jou wordt voorzien.

 

Wij nemen graag de tijd om elke klacht voldoende aandacht te geven. Beperk daarom jouw hulpvraag liefst tot één probleem per consultatie. Zit je met meer dan één probleem? Laat het ons weten aan het begin van je consultatie. Je huisarts voorziet dan de nodige tijd, en behandelt eerst de meest dringende klachten. Indien nodig plannen we een nieuwe afspraak voor je in.

 

Wil je met meerdere personen op consultatie komen? Gelieve dan één afspraak per persoon te maken.

 

Kijk voor je consultatie ook na welke medicatie je nodig hebt. Je huisarts weet dan onmiddellijk hoeveel je nodig hebt tot de volgende afspraak. Zo heeft hij of zij meer tijd om je klachten te behandelen.

 

Breng zeker je elektronische identiteitskaart mee. Of voor je kinderen de kids ID of ISI plus kaart van de mutualiteit.

Vraag je huisbezoek zo vroeg mogelijk aan

 

Uiteraard willen we  jou en al onze patiënten zo goed mogelijk helpen en onderzoeken. De dokterspraktijk is daar de beste omgeving voor. Onze huisbezoeken zijn enkel voorbehouden voor wie om medische redenen niet naar de praktijk kan komen.

 

Vraag je huisbezoek bij voorkeur vóór 10u ’s morgens aan. De kans is dan groter dat je eigen huisarts hiervoor kan komen. In andere gevallen komt de arts die op dat moment beschikbaar is.

Niet nakomen van uw afspraak

 

Helaas worden wij vandaag de dag meer en meer geconfronteerd met patiënten die (meermaals) niet op afspraak komen.

Wanneer u niet op consultatie komt zonder af te melden of  laattijdig een consultatie annuleert zonder geldige reden, wordt conform art. 77 van de Code van Geneeskundige plichtenleer u een schadevergoeding van €20 aangerekend.

Voorschriften en attesten enkel op raadpleging

 

Je huisarts mag voorschriften voor medicatie en zorgattesten (zoals voor kinesist of verpleegkundige) enkel tijdens de consultatie uitreiken. Dat is wettelijk bepaald.

 

Kijk dus best vóór je consultatie na welke medicatie je nodig hebt. Je huisarts weet dan onmiddellijk hoeveel je nodig hebt tot de volgende afspraak. Zo heeft je arts meer tijd om je klachten te behandelen

 

Opgelet!

Je huisdokter mag enkel attesten schrijven die stroken met de waarheid! Wij maken dus geen valse attesten op.

 

Medische resultaten en brieven van specialisten

 

Om een goede opvolging te kunnen voorzien na medische beeldvorming (RX, echo, scan), is het vaak zinvol hiervoor terug bij je huisarts te komen. Deze zal samen met jou het beste vervolg van het onderzoek bespreken.

 

Je huisarts maakt samen met jou een nieuwe afspraak om opnieuw langs te komen.

 

Ben je bij een specialist op consultatie geweest? En zit je erna nog met vragen? Maak dan een afspraak bij ons. Wij nemen het advies van de specialist aandachtig door om jou zo goed mogelijk te helpen en begeleiden.

 

Ik wil mijn bloedresultaten kennen

 

Je huisarts of een collega contacteert jou persoonlijk voor je bloedresultaten. Je hoeft hier dus zelf niet voor te bellen. Het kan wel enkele dagen duren om de resultaten te verwerken. Heb je na 3 dagen nog niets gehoord? Neem dan contact op met ons secretariaat.

 

Wil je je bloedresultaten zelf digitaal raadplegen? Vraag het aan je arts tijdens je bloedname. Hij of zij geeft je dan toegang tot het online platform iPatient.

 

Of bekijk je bloedresultaten online via www.nexuzhealth.be. Inloggen doe je met je eID of met de itsme-app.

Beperk telefonische contacten

 

Net zoals jij houden ook de andere patiënten van een vlotte behandeling tijdens de consultatie.

 

Beperk daarom het telefonisch contact met het secretariaat en de dokter zelf tot het hoogstnoodzakelijke. Elk telefoontje naar de huisarts levert namelijk vertraging op voor alle afspraken.

Tijdelijke patiëntenstop

 

Ondanks de aanhoudende drukte zouden we als groep de kwaliteit van zorg willen blijven garanderen. Om dit te kunnen doen, zijn we genoodzaakt een tijdelijke patiëntenstop in te lassen.

Waar en wanneer kan ik terecht bij de wachtdienst?

Op weekdagen na 19u, in het weekend en tijdens feestdagen kan je bij de wachtdienst terecht voor dringende medische hulp. Het gaat dus om hulp die niet kan wachten tot de volgende dag of na het weekend.

 

Wil je beroep doen op de wachtdienst? Bel dan het nummer 011 60 40 60. Via dit nummer word je meteen doorverbonden met de wachtarts van jouw gemeente.

 

De wachtpost voor onze regio is gelegen op volgend adres:

 

Huisartsenwachtpost Noord-Limburg
gelegen langs Noorderhart Mariaziekenhuis
Maesensveld 1, 3900 Pelt

Spoedeisende hulp

 

Bel 112 bij een levensbedreigend probleem.

 

Heb je een spoedeisende, maar niet levensbedreigende hulpvraag:

  • weekdag tussen 08u en 19u: bel 011 18 31 31
  • weekdag na 19u, weekend en feestdagen: bel 011 60 40 60

Vertegenwoordigers, stuur een mailtje

Ben je vertegenwoordiger van een medische firma? Mail dan naar secretariaat@huisartsendekern.be. In de titel mag u zetten t.a.v. Michelle. Zij zal met u een afspraak inplannen.

 

Gelieve niet naar ons secretariaat te bellen. Wij willen hen zo min mogelijk belasten.

 

Wij ontvangen vertegenwoordigers van de verschillende medische firma’s steeds als groep. Dit vindt plaats op vrijdagmiddag om 12u, en wordt beperkt in tijd. We ontvangen per middag één firma. Hierbij zijn alle afgevaardigden wel steeds welkom.